sâmbătă, 25 august 2018

Radu Zărnescu, bucătarul care a reuşit să pregătească cel mai mare taur din rasa Angus din România!

           Avanpremiera Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 în cadrul proiectului ”Gusturile Toamnei”. 

Chef Radu Zărnescu și echipa Masters of Flames au găti la proțap un taur de 1.700 kg!

Chef Radu Zărnescu împreună cu Eugen Iordănescu, Coordonatorul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și organizatorul evenimentelor care au conturat avanpremiera SRGE

Avanpremiera ”Gusturile Toamnei” a vut loc în week-endul 11-12 august 2018, când gustul Sibiului i-a surprins cu produse locale pe toți cei care au fost prezenți în municipiile Sibiu și Mediaș, precum și în orașele Ocna Sibiului, Săliște și Miercurea Sibiului.Incitantul Show culinar a fost creat și organizat de către Consorțiul RGE 2019, format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Carcasa de taur la ora 6 dimineața

”Gusturile Toamnei”, avanpremiera Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, a fost un eveniment care a promovat consumul produselor de calitate, obținute în mod natural și local. Organiztaorii ne-au încredințat că „Gusturile Toamnei” a fost un eveniment care a ispitit orice gurmand și a stârnit curiozitatea tuturor.


La împlinirea a 100 de ani de la existența României Mari, actorii principali ai evenimentului au fost 100 de bucătari care au realizat demonstrații culinare, jonglând cu măiestrie rețete de neuitat, de la pastramă de oaie, gulaș de vită, la papricaș de pui, cârnați de Sibiu cu muștar și garnitură de cartofi. Regalul culinar s-a desfășurat pe strada Cetății, considerată cea mai frumoas stradă din Sibiu, precum și în muzeul în aer liber al Complexului Național Muzeal ASTRA, unde vedeta evenimentului a fost cel mai mare... taur la proțap din România, crescut într-o fermă din comuna Marpod, județul Sibiu. 1.700 kg de carne de vită Angus au fost gătite de către chef Radu Zărnescu în cadrul unui show culinar live, publicul spectator având parte de o experiență culinară unică.

Echipa ACEEA la Miercurea Sibiului pregătind preparatele ce urmau să fie degustate de către publicul spectator
Executive Chef Adrian Lucian Șipoteanu, Sebastian Dan și Mugurel Stroie din Brașov

Medieșenii au fost așteptați cu bunătăți lângă Hanul Greweln. În plus, al doilea municipiu din județul Sibiu a fost gazda unui concurs adresat tinerilor bucătari, cei selectați urmând să intre în finala Young Chief Awards, programată pentru 19 august în Piața Mare.

Echipa ACEEA de la Miercurea Sibiului

Pentru turiștii aflați în stațiunea Ocna Sibiului, "Gusturile Toamnei" au fost servite în zona lacurilor, în timp ce la Săliște, voia bună adusă de sărbătoarea Zilele Culturale ale Orașului Săliște a fost completată de plăcerea savurării produselor din gastronomia locală preparate de chefi renumiți, în Piața Junilor.
"Gusturile Toamnei" i-au încântat și pe locuitorii din Miercurea Sibiului, dar și pe cei care au tranzitat orașul, întrucât primăria orașului a pus la dispoziție Piața Corneliu Medrea pentru desfășurarea evenimentului.

Doamna Daniela Câmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu alături de Eugen Iordănescu, Coordonatorul SRGE, Iulian de la Karpaten Meat  și Chef Radu Zărnescu
Doamna Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu, împreună cu Chef Radu Zărnescu
Pentru a face cinste titlului de Regiune Gastronomică Europeană 2019, sâmbătă 11 august și duminică 12 august, sibienii și turiștii au fost așteptați la cel mai mare spectacol de Live Cooking din județul Sibiu.

Executive Chef Adrian Lucian Șipoteanu la Miercurea Sibiului

Mediafax: Radu Zărnescu, bucătarul care a reuşit să pregătească cel mai mare taur din rasa Angus din România!

Radu Zărnescu, bucătarul care a reuşit să pregătească cel mai mare taur din rasa Angus din România, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că este pentru prima dată când a avut pe protap un animal atât de mare şi că întreg procesul de pregătire a fost unul special.

Dr. Iulia Drăguț, Președintele ACEEA și o mică parte din echipa de la Muzeul Astra, spațiul unde s-a desfășurat Live Cooking Show-ul evenimentului

Executive Chef Vasile Spânu, Chef Radu Zărnescu și Cătălin Leonte care a coordonat echipa ACEEA de la Mediaș

„Mă bucur foarte mult că avut această ocazie să realizărn cei rnai mare tour proțap. Este un Angus de Rornânia, o specie autohtonă, un produs local de Sibiu, este un taur oferit de cei de ferma Karpaten Meat, un taur emblematic pe care noi astăzi îl pregătim aici, pentru sibieni. Ne trebuie carm o zi şi jurnătate să ajungern partea de os pentru că e un volum foarte mare de carne. Acum căteva luni avea 1700 de kibgrame, vorbim de rasa Angus, a explicat Radu Zărnescu.


Potrivit acestuia, întreg procesul tehnic, până când animalul a fost pus pe proțap, a parcurs mai multe etape.„În primui rănd am pregătit proțapul. Noi de obicei facem foarte mulți tauri la proțap, dar încă nu am avut un taur atăt de mare, astfel că a fost necesar să ne pregătim în prima parte tehnic. Am pregătit axul central, am pregătit menghinele de prindere și restul componentelor, controlul focului, al sisternului de rotire, care trebuie să fie special. Sunt multe detalii importante atunci cănd vorbim de un volum de carne foarte mare", a spus Zărnescu.

Carcasa de taur în jurul orelor 11,00

Carnea care rămâne după ce este pregătit ar putea hrăni peste 2.500 de persoane, a mai spus bucătarul. Sute de oameni au stat la coadă pentru a primi o porție de carne de vită Angus.

Iulian Stancu, reprezentantul Karpaten Meat împreună cu chef Radu Zărnescu
Crcasa de taur în jurul orelor 13,00


„Eu nu mănănc de obicei carne de vită, doar asta este foorte bună. E un deliciu", a spus loana. Un turist venit din Spania a spus că este un cunoscător al preparării cărnii de vită, dar niciodată  nu a văzut un proțap atât de mare. „Este fantastic cum au reuşit să pună un astfel de animal, atât de mare, pe un proțap. Corneo... ce să spun? E absolut extraordinar", a spus Jose. Evenimentul care s-a produs zona Târgului de Ţară, din Muzeul Satului din Sibiu, a fost o avanpremieră a programului ,,Sibiu, Capitală Gastromică Europeană 2019”.



Taurul rasa Black Angus de Marpod a avut 1.700 kg viu, iar după sacrificare carcasa a rămas în jur de 1.100 kg. A fost cea mai mare provocare de a găti o astfel de cantitate de carne la proțap. Procesul de gătire a durat peste 24 de ore, iar echipa ACEEA a reușit să servească toate porțiile estimate în prealabil către cei prezenți.  







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu