I S T O R I C și I S T OR I E
Gatitul în vase din fontă cenușie direct în jar...
Gătitul în vase din fontă cenușie direct în jar sau pe
grătarul încins cu cărbuni este unul dintre stilurile de gătit cuprinse în
programul de Live Cooking Show-uri dezvoltat în cadrul proiectului Masters of
Flames.
În Europa și Statele Unite această metodă de gătit este una
istorică, fiind aplicată în bucătăriile castelelor, palatelor, fermelor sau ale
gospodăriilor.
În Europa, de obicei, bucătăriile erau organizate în jurul
unui șemineu sau al unei vetre cu foc din lemn sau cărbuni și se gătea în vase
din fontă direct pe jar. În defavoarea greutății lor, vasele din fontă au fost
foarte apreciate pentru rezistență, capacitatea de a fi utilizate la
temperaturi foarte ridicate, inerția de căldură și gătitul antiaderent.
Începând cu anii 1700 au apărut și primii producători de vase din fontă care au
proiectat primele variante cu picioare turnate. Având în vedere poziția fizică
a bucătarului, aplecatul repetat spre vatră pentru a urmări starea mâncării,
ridicarea vasului greu, încins și plin cu lichid, temperaturile degajate de
puterea focului direct și mulți alți factori, bucătăria din acele vremuri nu a
fost prea ușoară pentru cei care o practicau.
Pe continentul Nord American, imediat după Războiul de
Secesiune, în anul 1866, celebrul fermier texan Charles Goodnight a demarat
prima campanie de comerț cu carne de vită în Statele Unite și Canada. În acea
perioadă s-a dezvoltat conceptul Chuckwagon (căruță bucătărie sau bucătărie
mobilă) care a venit în sprijinul comercianților cu vite pentru călătoriile
lungi. Curentul Chuckwagon s-a bazat pe gătitul în foc cu vase din fontă și a
durat foarte mulți ani. În acele vremuri, vasele din fontă au fost răspândite
la scară largă pe întregul continent și au beneficiat de cea mai bună promovare
cu ajutorul Cowboy-ilor.
În a doua jumatate a secolului al XIX -lea au apărut sobele
din fontă, gătitul fiind mult favorizat din perspectiva poziției fizice a
bucătarului, dar și a temperaturilor controlate ale focul închis. După anii
’60, treptat, această metodă de gãtire a dispărut, fiind înlocuită de era
vaselor mult mai ușoare (aluminiu, cupru, inox...).
În România s-au fabricat vase din fontă cenușie la
turnătoriile de pe lângă Combinatul Siderurgic Reșița, iar calitatea și
durabilitatea vaselor produse cu mult timp în urmă este incredibilă! În
patrimoniul logistic la Asociației Culturale Euro Est Alternativ există 80 de
repere din fontă de Reșița cu vechime de peste 70 de ani care sunt exploatate
cu succes și în prezent, ele fiind des utilizate la gătit în evenimente publice
sau private de către Masters of Flames Culinary Division.
Un rol esențial
pentru durabilitate este întreținerea, chiar dacă sunt ținute pe staționare în
depozit, ele trebuie periodic supuse unui proces de mentenanță: pe suprafețele
pe care apar pete de rugină se curăță cu peria de sârmă, apoi se toarnă în ele
o emulsie din apă cu ulei de gătit și oțet și se pun pe foc pentru a fierbe
timp de minim 1 oră, după uscare se ung pe toată suprafața metalică cu uleiuri nesicative și se depozitează în
spații ferite de intemperii. În prezent, gătitul în vase din fontă îl întâlnim
în bucătăria țărănească, doar în câteva restaurante sau în manifestările culinare,
ceaunul fiind cel mai popular vas care ne-a rămas imprimat în minte din era
fontei cenușii utilizată în bucătărie. Banatul este Regiunea Istorică a
României cu cea mai mare pondere de utilizatori de vase de fontă în bucătărie,
iar în anumite comunități s-au folisit inclusiv țesturi turnate din fontă
cenușie.
Gătitul în vase din fontă cenușie direct în jar sau pe
grătarul încins este o tehnică de gătit aplicată des de către Masters of Flames
Culinary Division în foarte multe evenimente. Din anul 2008 , în cadrul
proiectului Gastro Cultura al Asociației
Culturale Euro Est Alternativ, s-au demarat o serie de reprezentații practice
care au adus în prim plan gătitul în vase din fontă cenușie direct în jar sau
pe grătarul încins cu cărbuni în evenimente și manifestări publice: Campionatul
Internațional de Gătit în Aer Liber - Cupa Polus Center Cluj (2008-2016), Cina
de Ignat la Arad și București (2012-2015), 8 martie - Ziua Internațională a
Femeii (2017-2019), 1 mai - Ziua Internațională a Muncii (2012-2014), Zilele
Orașului Pantelimon (2013), Cupa Moldovei în Gastronomie - Iași (2011-2016),
Festivalul Vlăsiei (2011-2019).
Festivalul Prazului Mioveni (2019), Festivalul
Gustului Românesc by Chef Cătălin Scărlătescu (2017-2018), Centenarul Marii
Uniri - Alba Iulia (2018), 1 Decembrie - Ziua Națională a României (Roman 2016,
Alba Iulia 2017-2019), Gastrocrapatica - Promovarea Bucătăriei Ciobănești (în
toate evenimentele 2015-2019), Gusturile Verii Sibiu (2019), Avanpremiera Sibiu
Regiune Gastronomică Europeană - Muzeul Astra Sibiu și Piața Mare (2018),
Festivalul Peștelui Durabil - Mamaia (2016-2017), Hanul Moara cu Noroc
(2012-2016), Marpod (2019), Slanăfest Expo Transilvania (2016-2018), Romexpo
(2009, 2017), Berăria H București (2016-2018), Festivalul de Jocuri și
Reconstituiri Istorice Medgidia (2016-2018), Festivalul Scoicilor Laguna Verde
(2015-2019), Festivalul Tradițiilor și Folclorului Românesc Zalău (2017),
Zilele Etniilor din Dobrogea (Piața Ovidiu 2017), Castelul Corvinilor Hunedoara
(2015), Dacia Plant Brașov (2015), Crama Gorgandin Apoldul de Sus (2018-2019),
Oktoberfest Brașov (2017), Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA”
din Sibiu (2020), Bazna (2020), Pitești (2011, 2016, 2017), Festivalul Toamnei
Roman (2013)...iar lista ar mai putea continua.
La fel s-au realizat foarte multe
reprezentații în cadrul evenimentelor private (petreceri, nunți, aniversări)
sau în cadrul evenimentelor corporate la cererea clienților.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu