Asociația Culturală Euro Est Alternativ România
Cea mai importantă organizație culinară profesională din România!Istoricul activităților organizației
2006
Se constituie Grupul de Iniţiativă al Membrilor Fondatori, urmează implicarea grupului în mai multe proiecte culturale:
“Linz Europa Tour” cu vedeta autriacă Hubert Von Goisern. În călătoria sa în ţările dunărene, de-a lungul fluviului, pe o distanţă de 12.000 de kilometri, au fost prezentate elementele care alcătuiesc cultura europeană, particularităţile şi caracteristicile regionale. În România, proiectul a vizat cinci concerte, în cinci oraşe! Pe 23 iulie, Hubert von Goisern a ajuns la Orşova, pe 23 iulie artistul a concertat la Brăila, iar pe 24 iulie, la Galaţi, evenimente urmate de cele de la Izmail (26 iulie), Vilcovo (27 iulie), Sulina (3 august), Tulcea (5 august), Belgrad (23 august), Novi Sad (24 august) şi Bratislava (28 august). Toate concertele de pe teritoriul României au fost organizate de către membrii fondatori ai ACEEA, inclusiv partea gastronomică!
„Maramureşul Culinar” proiect pentru studenţii din România şi străinătate. Au fost vizate zonele Valea Izei, Moisei, Valea Vaserului, Valea Vişeului, Săpânţa.
În iarnă se redactează primul proiect culinar internaţional: Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Transilvaniei.
2007
Se constituie Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) ca şi persoană juridică.
În perioada 14-16 septembrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Transilvaniei în parcul castelului din Gilău (Castelul de la Gilău, datat în secolele XII-XIII, a fost o posesiune a diecezei de Alba Iulia - în secolul al XVI-lea a devenit sediul principesei Transilvaniei), Comuna Gilău – Judeţul Cluj. Au participat 34 echipe din 5 ţări participante (România, Canada, Ungaria, Franţa, Germania). Evenimentul a fost vizitat în cele 3 zile de către 11.000 de persoane. Invitatul special al evenimentului a fost Maestrul Robert Rainford, celebra vedetă Tv a emisiunii „Licence to Grill”, profesor la Colegiul ”George Brown” din Canada. Competiţia a fost organizată în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Gilău, Consiliul Judeţean Cluj şi s-a implementat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj, Kotany România, RMB Auto (Mercedes Benz, Ford, Jeep, Dodge, Mitsubishi Motors), Ţuica Zetea, Romsilva Cluj, Gold Plast Production, Agenţia Guvernamentală pentru Strategii Guvernamentale, Bere Ciuc, House of Guides, Motel Gilău şi mulţi alţi sponsori. Partener media principal Ziarul Ziua. Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford. Eveniment istoric! Este prima competiţie culinară internaţională open din istoria României!
În luna octombrie se înfiinţează departamente şi sub-proiecte: Gastro Show Cooking Entertainment, Live Cooking Show, Gastro News, Romanian Gastro Magazine, Muzeul Tradiţiilor Culinare, Gastro Cultura.
În luna decembrie ACEEA îşi depune candidatura la World Association of Chefs Societies (WACS) pentru a deveni membru al organizaţiei mondiale.
2008
În luna ianuarie este redactat proiectul ”Duelul Maeștrilor”.
În perioada 29 februarie – 2 martie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Munteniei la Pivniţele Rhein din Azuga, Judeţul Prahova. Au participat 38 echipe din 3 ţări participante (România, Canada, Ungaria). Evenimentul a fost vizitat în cele 3 zile de către 7.000 de persoane, iar invitaţii speciali au fost: Maestrul Robert Rainford, Regizorul Dan Chişu, actorul Şerban Ionescu, Şerban Huidu. Competiţia a fost organizată în parteneriat cu Cramele Halewood, Primăria Azuga, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova. Sponsori: Zahăr Mărgăritar, Kotany Condimente România, Carmolimp, Berghoff, Gold Plast Production, Sanex, Pensiunea Alex, Hotel Păltiniş, Hotel Eden Predeal, Forex Braşov, Segafredo, Încălzitoare Terase, Infinity Sports, Sav Com, Elis Pavaje şi mulţi alţi sponsori. Partener media principal – Vinul.ro. În cadrul evenimentului se lansează proiectul Gastro Show. Scriitorul Cosmin Zidurean îşi lansează cartea „Ghidul Gustului” iniţiere în arta vinului, iar Dan Chişu realizează un film despre eveniment, difuzat ulterior pe postul Realitatea TV. Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford.
În luna mai, ACEEA participă cu proiectul „Live Cooking Show” la Salonul Gastro-Hotel organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj la Expo Transilvania.
În perioada 27–29 iunie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Dobrogei la Hotel Flora din staţiunea Mamaia, Judeţul Constanţa. Au participat 35 echipe din 5 ţări participante. Public estimat – 13.000 de persoane. Competiţia a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa, Hotel Flora, partener principal fiind Nutline Naturalfix. Sponsori: Zahăr Mărgăritar, Kotany Condimente România, Carmolimp, Berghoff, Gold Plast Production, Nespresso, Încălzitoare Terase, Infinity Sports, Sav Com, Elis Pavaje, Alpha Rocas, Făină Dobrogea, Paste Băneasa, Heritage, Unilever, Pantex Braşov, Scotch Brite şi mulţi alţi sponsori. Partener media principal – Vinul.ro. În proiectul „Live Cooking Show” au participat următorii invitaţi: Chef Tudorel Ghoerghiţă (Jandarmeria Brăila), Jurnalistul Răzvan Cucui (revista de specialitate „Bucătăria pentru Toţi”), Jakob Hausmann (emisiune TVR 1), Scriitorul Cosmin Zidurean (TVR), Chef Cerasela Lungu (Profesor la şcoala de bucătari „Bella Italia Brăila”), Maestrul Cofetar Silvian Miron (Atelierul Choco-Art Constanţa), Maestrul Vlad Florică (Emisiunea tv „Neața, cu Răzvan şi Dani”). Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford.
În luna august a anului 2008, Live Cooking Show devine un mega proiect în cadrul evenimentelor culinare, debutând cu spectacolul oferit de Chef Robert Rainford, profesor la Colegiul ”George Brown” din Toronto (celebra vedetă a emisiunilor „Licence to Grill” difuzată prin reţele TV pe cele 5 continente – în România prin intermediul postului Euforia).
În perioada 12–14 septembrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center Cluj, judeţul Cluj. Au participat 38 de echipe din 4 ţări participante. Public estimat – 40.000 de persoane. Competiţia a fost organizată în parteneriat cu Polus Center Cluj, partener principal fiind Nutline Naturalfix. Sponsori: Alka, Amphora Premium, Untdelemn de la Bunica, Ali Baba Tour, Enders, Kotany Condimente România, Carmolimp, Berghoff, Gold Plast Production, Nespresso, Încălzitoare Terase, Infinity Sports, Scotch Brite, Zeo, Butan Gaz, Dreamgirls, ERC Press, Hotel Topaz, Electric Group, Eco Garden, Motel Gilău, MM Limousine, Pircher şi mulţi alţi sponsori. Parteneri media principal – Magic FM, Ziua de Cluj, Vinul.ro. În cadrul evenimentului Maestrul Robert Rainford a realizat primul Cooking Show Live din Europa la care s-au strâns în jur de 4.000 de spectatori. Alţi invitaţi speciali care au participat la demonstraţii live: Dan Chişu (realizatorul emisiunii tv „Mănânc, deci Exist”), Jurnalistul Răzvan Cucui (revista de specialitate „Bucătăria pentru Toţi”), Jakob Hausmann (emisiune TVR 1), Scriitorul Cosmin Zidurean (TVR), Maestrul Antonio Passarelli. Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford. Eveniment istoric! Maestrul Robert Rainford a realizat primul Cooking Show Live din Europa.
În luna octombrie ACEEA paticipă la Olimpiada Culinară Mondială organizată la Erfurt în Germania. Cu ocazia participării, ACEEA este recunoscută de către Preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson, ca organizaţie profesională organizatoare de competiţii culinare internaţionale. ACEEA discută cu Preşedintele Adam Enav (Israeli Chef Association) despre primul parteneriat internaţional între organizaţii.
2009
În anul 2009, competiţia a fost certificată de World Association of Chefs Societies (Uniunea Mondială a Asociaţiilor de Bucătari) şi de atunci ea este inclusă în programul mondial al WACS ca şi Competiţie Continentală de Artă Culinară.
În luna martie ACEEA redactează proiectele: „Parada Somelierilor” şi recordul mondial „Cea Mai Mare Omletă Ţărănească din Lume”.
În luna aprilie ACEEA editează şi tipăreşte 2 cărţi de specialitate: „Fantezii cu Ouă” şi „Salate pentru Oameni Grăbiţi”.
În perioada 8–10 mai se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Bucureşti în Parcul Izvor. Au participat 115 echipe din 12 ţări participante (România, Finlanda, Turcia, Israel, Franţa, Cipru, Belgia, Ungaria, Peru, Slovenia, Suedia, Republica Moldova), public estimat: 75.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu WACS, co-organizator a fost Familia Toneli. Parteneri principali: Untedelemn de la Bunica, Nutline Naturalfix, Fuchs Condimente, Primăria Generală a Capitalei, Pyramis, Dragon Star, Amphora Premium şi Ministerul Turismului. Sponsori: Ajax, Banat Spring, Scotch Brite, Berghoff, Ali Baba Tour, Tefal, Gold Plast Production, Infinity Trophy, Salsa for You, Brodex, Poiana Negri. Parteneri media principali: Prima Tv şi Magic Fm. Live Cooking Show: Maestrul Robert Rainford din nou (Licence to Grill), Antonio Passarelli (TVR 1), Jakob Hausmann, Horia Vârlan (Prima TV), Şcoala Bella Italia din Brăila împreună cu Ambasada Peru de la Bucureşti, Răzvan Cucui (Bucătăria pentru Toţi), Scriitorul Dan Siviu Boerescu, Chef Adam Enav (Israel), Chef Genadi Manusis (Israel), Chef Eugen Păvăloiu (Hotel Păltiniş Sinaia), Chef Petrişor Tănase, Chef Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Chef Nicolae Urs (Restaurantul Chinezesc Braşov), Master Chef Ibrahim Tunuslu (Hotel Rixos Antalia – Turcia) şi Maestrul Cornelia Ghişoi (Hotel Aro Palace Braşov). În cadrul evenimentului ACEEA a lansat 2 cărţi de specialitate: „Fantezii cu Ouă” şi „Salate pentru Oameni Grăbiţi” împreună cu Chef Marc Krall şi Nutline Naturalfix, iar realizatorul Tv Mihai Găinuşă şi-a lansat cartea „Povestiri mortale” împreună cu postul de televiziune Prima. Sâmbătă, 8 mai 2009, ACEEA realizează Gastro Show-ul Record Culinar Mondial: „Cea Mai Mare Omletă Ţărănească din Lume” (30.000 de ouă), record certificat în direct de către World Records Academy. La gătirea celor 30.000 de ouă au participat 25 de bucătari profesionişti şi 30 de ajutoare. Omleta a cântărit 3,9 tone şi a fost gătită într-o tavă de 32 mp. În paralel cu recordul s-au mai prezentat: 3 pâini a câte 25 de kg fiecare şi sarmaua de 3 metri gătită de echipa Hotelului Păltiniş din Sinaia. ACEEA împreună cu somelierul Sergiu Nedelea lansează Parada Somelierilor pe scena mare a competiţiei. Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford. Eveniment istoric! La ceremonia de decernare a premiilor a fost prezent Traian Băsescu, Preşedintele României.
În luna august ACEEA editează şi tipăreşte cartea „Reţetele Corneliei”, publicaţie de specialitate în care sunt prezentate 25 de reţete scrise şi gătite de Maestrul Cornelia Ghişoi.
În perioada 11-13 septembrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center Cluj. Au participat 55 echipe din 9 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Franţa, Cipru, Ungaria, Suedia, Republica Moldova, Palestina), public estimat: 80.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Polus Center, co-organizator a fost Familia Toneli. Parteneri principali: Zahăr Mărgăritar, Untedelemn de la Bunică, Fuchs Condimente, Amphora Premium şi Macromex. Sponsori: Scotch Brite, Berghoff, Infinity Trophy, Brodex, Hotel Topaz, Reinert, Media Remark, Brantner Vereş SA, Taverna, Euphoria Club, Opera Plazza, West City Hotel, Eco Garden. Partener media principal: Magic Fm. Live Cooking Show: Maestrul Robert Rainford (Licence to Grill), Antonio Passarelli (TVR 1), Jakob Hausmann, Răzvan Cucui (Bucătăria pentru Toţi), Chef Petrişor Tănase (Bucătărie Africană), Master Chef Cornelia Ghişoi (Hotel Aro Palace Braşov – deserturi), Master Chef Nicolae Urs (Restaurantul Chinezesc Braşov) şi Maestrul Cofetar Silvian Miron (Constanţa) care a lansat atelierul Choco-Art pentru copii. ACEEA lansează cartea „Reţetele Corneliei” împreună cu Lady Chef Cornelia Ghişoi de la Hotel Aro Palace Braşov. În cadrul evenimentului Marian Timofti (viitorul Preşedinte OSR) împreună cu alţi somelieri şi Cramele Halewood realizează cea mai înaltă piramidă de pahare în care s-a turnat spumant. Piramida a avut 3,2 metri înălţime, iar spumantul a fost turnat în pahare de către somelierul Vlad Mureşan. Preşedintele juriului a fost Maestrul Robert Rainford.
În luna octombrie ACEEA lucreză la proiectul „Romanian Gastro Magazine”, prima publicaţie românească de specialitate care reflectă viaţa culinară din România şi străinătate. Publicaţia este bilingvă (română şi engleză).
În luna noiembrie se înfiinţează departamentul „ACEEA Center of Culinary Trainings” pentru organizarea unor cursuri de formare şi specializare pentru bucătarii profesionişti. Departamentul recent înfiinţat funcţiona în baza unui orar anual, cursurile urmând a fi organizate în preajma competiţiilor naţionale şi internaţionale pentru a sprijini bucătarii.
În perioada 28 dembrie – 4 ianuarie ACEEA este invitată de către hotel Rixos***** din Antalya (Turcia) să participe ca observator internaţional la organizarea unui revelion pentru 5.000 de persoane în care au fost implicaţi peste 100 de bucătari.
2010
În 22 ianuarie ACEEA organizează evenimentul „Artă şi Viziune Gastronomică” cu Chef Cătană George la Restaurantul ”Sangria” din Bucureşti. La eveniment participă 300 de invitaţi din sectorul HoReCa, prilej de întâlnire și socializare!
În perioada 24-28 ianuarie ACEEA participă la primul Congres Mondial WACS organizat în Santiago – Chile. Evenimentul a fost organizat de World Association of Chefs Societies (W.A.C.S. ) şi găzduit de Asociaţia de Bucătari din Chile (A.C.H.I.G.A.). Pentru noi, românii, marea realizare a constat în aprobarea de a deveni membri ai W.A.C.S a unei organizaţii tinere, A.C.E.E.A, care a reuşit în ultimii doi ani să impună pe harta gastronomică a lumii, România, prin evenimentul Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber România. Începând cu anul 2010, România este reprezentată pe plan mondial de o organizaţie culturală. În program au fost incluse vizite la Podgoria Tarapaca şi Cramele Concha Y Toro.
În perioada 29 ianuarie – 1 martie ACEEA efectuează o vizită de lucru în Argentina la Buenos Aires. Sunt vizitate mai multe restaurante, şcoli şi bucătării.
În perioada 2 – 5 martie ACEEA efectuează o vizită de lucru în Uruguay la Montevideo. Sunt vizitate mai multe restaurante şi portul vechi, spaţiul unde este cea mai mare concentrare de restaurante cu specific tradiţional.
În 12 aprilie ACEEA devine membru al World Asociation of Chefs Societies şi este felicitată de către Preşedintele Gissur Gudmundsson pentru activitatea sa în slujba gastronomiei mondiale. Eveniment istoric!
În perioada 7- 9 mai se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Bucureşti în Piaţa Constituţiei. Au participat 42 echipe din 9 ţări participante (România, Cehia, Finlanda, Israel, Republica Moldova, Palestina, Slovenia, Islanda, Grecia), public estimat: 9.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Zahăr Mărgăritar şi Familia Toneli. Parteneri principali: Fuchs Condimente, Agrisol, Alistar Security, Scotch Brite. Sponsori: Andy Hotels, Media Remark, Tempo Hotel, City Garden, Unilever, Valencia, Ali Baba Tour, Star Plast. A fost primul eveniment în care WACS a participat oficial prin reprezentanţii săi: Ragnar Fridiksson, Miroslav Kubec, Sreko Koklic. Live Cooking Show: Master Chef Antonio Passarelli (TVR 1), Master Chef Cornelia Ghişoi (Hotel Aro Palace Braşov – deserturi cu Zahăr Mărgăritar), Chef Odeh Abu Elhawa (Israel – Hotel Continental). ACEEA împreună cu Zahăr Mărgăritar realizează Gastro Show-ul Record Mondial: „Cel Mai Mare Ou din Ciocolată” gătit de către Maestrul Cofetar Silvian Miron. Recordul a fost certificat în direct de către World Records Academy. În cadrul evenimentului se lansează proiectul internaţional „Taste of Peace” varianta modernă a vechiului concept „Chefs for Peace”, lansat în anii 80-90 în Israel. Iniţiativa a fost a membrilor ACEEA, Israeli Chefs Association şi bucătarii din teritoriile Palestinei. Bucătarii celor 3 entităţi au gătit în faţa publicului mai multe reţete de mâncăruri din familiile popoarelor. ACEEA lansează „Gastro-Cultura”, proiect de importanţă majoră pentru România. Proiectul a cuprins mai multe momente:
- scriitorul Cosmin Zidurean împreună cu sculptorul Lucian Ţăran construiesc în faţa publicului 2 cuptoare tradiţionale din Dobrogea în care au gătit plăcinte
- Nela Tianu împreună cu scriitorul Ianis M. Lemonis (Grecia) prezintă echipa „Gastro Mithologia” şi cartea „Crimă în Bucătăria lui Ptolomeu” din care au gătit câteva reţete
- scriitorul Dan Silviu Boerescu a prezentat harta cramelor din România şi câteva reţete din regiunile consacrate ale vinurilor
- Chef George Cătană a prezentat un bufet de antreuri cu specific oriental
- Chef Ioan Cornea din comuna Beclean Braşov a gătit împreună cu echipa sa un ţap la proţap specific vânătorilor din Ţara Făgăraşului
- Chef Kiss Levente a gătit reţete secuieşti din zona Harghita-Covasna
Invitaţii speciali: Ragnar Fridiksson (Islanda – Office Manager al WACS), Miroslav Kubec (Cehia – Director Continental WACS pentru Eurpa Centrală), Adam Enav (Preşedintele Israeli Chefs Association), Chef Odeh Abu Elhawa (Executive Chef Hotel Inter-Continental Ierusalim), Sreko Koklic (Slovenia - Director Continental WACS pentru Europa de Sud).
În luna mai ACEEA împreună cu Chef Alexandru Nagy (Hotel Continental Timişoara) semnează un protocol în vederea organizării Cupei Banatului la Timişoara.
În perioada 5- 6 iunie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Banatului la Timişoara, Pensiunea Zetas. Au participat 28 de echipe din România (Timişoara, Cluj, Bucureşti, Alba Iulia, Oradea, Braşov, Târgu Mureş), public estimat: 2.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA, parteneri principali: Randler Group, Casa Moc, Pensiunea Zetas, Carm D’or. Sponsori: Hotel Elysse, Grand Gold Juice, Hotel Continental Timişoara, Cramele Recaş, Lactitalia, Timişoareana. Parada Somelierilor a fost onorată de Sergiu Nedelea şi Bogdan Dumitrescu.
În perioada 10-12 septembrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center Cluj. Au participat 65 echipe din 8 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Franţa, Ungaria, Suedia, Republica Moldova, Palestina), public estimat: 115.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Polus Center, co-organizator a fost Zahăr Mărgăritar şi Familia Toneli. Parteneri principali: Vegeta, Agrisol şi Scotch Brite. Sponsori: Unilever, Infinity Trophy, Brodex, Media Remark, Brantner Vereş SA, Hotel Alex&George, Motel Gilău, Careffour, Tulip Inn, West City Hotel. Partener media principal: Magic Fm. Live Cooking Show: Master Chef Antonio Passarelli (TVR 1), Chef Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Chef Irina Ignat (City Plazza Cluj), Chef Ioan Fatol (City Plazza Cluj), Chef Cristian Tufeanu (Restaurant Japonez Ken Say), Master Chef Alexandru Nagy (Continental Timişoara), Master Chef Mărioara Vârtop (Continental Timişoara), Spritz Cafe (Cluj), Lady Chef Cornelia Ghişoi (Zahăr Mărgăritar), Jurnalistul Răzvan Cucui (Bucătăria pentru Toţi).
Gastro Show Record Mondial „210 Pui Gătiţi Simultan” cu Maestrul Tibi Kiss şi Agrisol, record certificat în direct de către World Records Academy. În cadrul proiectului Gastro Cultura:
- scriitorul Cosmin Zidurean, Gabriela Mariş şi Iordana Socobean, plăcinte şi reţete din Dobrogea cu specific (Mechedon, Turcesc, Tătărăsc…);
- prezentarea Asociaţiei de Turism Munţii Măcinului;
- echipa Trio Beclean a gătit diverse reţete vânătoreşti din Ţara Făgăraşului;
- Chef Ferenczi Robert a prezentat bucătăria libaneză prin diverse meniuri de restaurant;
- Chef Tibi Kiss a prezentat diverse reţete din carne de porc (Mangaliţa);
- Chef Emoke Berecki a gătit diverse plăcinte şi deserturi tradiţionale din zona Mureş;
- echipa Taste of Peace (Israel & Palestina) cu: Odeh Abu Elhawa, Adam Enav, Genadi Manusis, Hai Schwartz, Imad Shurbaji, Youssef Awwad au gătit 400 de porţii din meniul familiei orientale;
- Mircea Groza a prezentat şi gătit bucătărie antică din perioada Imperiului Roman. Din echipa sa au mai făcut parte un olar care producea vase din lut în direct şi un ansamblu de actori care au prezentat vestimentaţia soldaţilor romani;
- Chef George Cătană a gătit Paella Valenciană în spirit spaniol;
- Tibi Mocuţa a gătit şi prezentat fasolea cu ciolan specifică zonei Banat;
- un grup de studenţi maghiari au gătit diverse preparate din carne de iepure.
Eveniment istoric! Conform statisticilor evenimentul Cupa Polus Center 2010 a fost cea mai reprezentativă şi complexă etapă din istoria Campionatului de la început şi până în prezent.
În perioada 2-5 noiembrie ACEEA este invitată să reprezinte România la Campionatul de Gătit din Republica Moldova, Chişinău – Moldexpo, alături de Uzbekistan, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Cipru, Serbia, Croaţia, Azerbaijan. Delegaţia României a fost compusă din Dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte ACEEA), Radu Zărnescu (căpitan de echipă), Chef Irina Ignat (Cluj) şi Chef Cosmin Periat (Timişoara). ACEEA a obţinut 1 medalie de aur, 1 medalie de argint şi 2 medalii de bronz.
În perioada 20-24 noiembrie ACEEA participă la Cupa Mondială în Gastronomie, Luxexpo – Luxemburg în cadrul salonului Expogast. Delegaţia României a fost compusă din: dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte ACEEA), Radu Zărnescu (Secretar General), Maestrul Alexandru Nagy (Hotel Continental Timişoara), Noemi Nagy (Director General Grand Gold Juice) şi Maestrul Adrian Stoia (Hotel Continental Timişoara). ACEEA a lansat oficial publicaţia Romanian Gastro Magazine cu spijinul WACS care a invitat toţi Preşedinţii de organizaţii şi directorii continentali la festivitate. Ceremonia de lansare a fost găzduită de Ministerul Economiei din Luxemburg şi cu sprijinul Ministrului Jeannot Krecké din acea perioadă. La eveniment au participat în jur de 200 de persoane.
În perioada 1-5 decembrie membrii ACEEA pregătesc proiectele Cupa Moldovei în Gastronomie şi Cupa Banatului în Gastronomie.
În perioada 6-14 decembrie delegaţia României ACEEA este invitată în Israel de către Chef Odeh Abu Elhawa şi Institutul Notre Dame din Ierusalim pentru a lega un posibil parteneriat de viitor privind instruirea cadrelor din industria hotelieră.
2011
În perioada 5 - 6 martie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei în Gastronomie – Iaşi, Piaţa Unirii şi Hotel Unirea. Au participat 50 echipe din 6 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Republica Moldova, Franţa, Italia), public estimat: 10.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Primăria Iaşi şi Hotel Unirea, co-organizatori au fost Zahăr Mărgăritar şi Familia Toneli. Parteneri principali: Vegeta, Agrisol şi Scotch Brite. Sponsori: Carrefour, Restaurantul Panoramic 13, Restaurantul Cavalerul Medieval, Grand Hotel Traian, Complex Turistic Ciric, Crama Vinia Iaşi, Cotnari SA. Partener media principal: Impact Fm. Live Cooking Show: Chef Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Chef Mihai Câmpeanu (Hotel Unirea, Iaşi), Chef Gigi Fedeleş (Restaurant Cavalerul Medieval, Iaşi), Chef Tibi Kiss (Suedia), Răzvan Cucui şi Dan Petre (Bucătăria pentru Toţi), Chef Irina Hriapcă (Complex Hotelier Ciric, Iaşi). Parada Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier) şi Bogdan Dumitrescu (Somelier). Gastro Show Record Culinar Internaţional cu Odeh Abu Elhawa (Israel) şi echipa naţională a Republicii Moldova: „Cea Mai Mare Mâncare din Carne de Pui cu Ciuperci” în spirit oriental – 6.500 de porţii pentru publicul spectator. Dimensiuni şi cantităţi: tavă de 16 metri pătraţi, 780 kg, 200 pui tranşaţi, 300 kg ciuperci, 5 kg condimente, 150 litri ulei, 50 litri apă plată, 500 pâini feliate. În cadrul proiectului Gastro Cultura au participat:
- Chef Gigi Fedeleş şi Restaurantul Cavalerul Medieval care au prezentat bucătărie medievală (diverse tehnici şi metode din istorie);
- Chef Tibi Kiss împreună cu Chef Berecki Emoke care au prezentat bucătărie suedeză (diverse tehnici pentru somon);
- Chef Cristian Sora a gătit în spirit fusion;
- Chef Mihai Câmpeanu a prezentat bucătărie nordică.
În perioada 6-18 martie Departamentul ACEEA Center of Culinary Trainings împreună cu Maestrul Alexandru Nagy (Hotel Continental Timişoara) organizează cursuri de bucătărie orientală cu Chef Odeh Abu Elhawa (Profesor la Institutul Notre Dame din Ierusalim) la Timişoara. La cursuri s-au înscris 30 de bucătari profesionişti din Judeţul Timiş.
În perioada 15-18 martie ACEEA este invitată să participe la competiţia Inter-Continentală Euro Asia de la Ecaterinburg – Rusia. Delegaţia României a fost compusă din: dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte ACEEA), Radu Zărnescu (Manager de Echipă), Chef Mihai Câmpeanu (Hotel Unirea, Iaşi), Chef Marius Ţifachi (Hotel Unirea, Iaşi), Gabriela Ferenţ (Director de Marketing Hotel Unirea, Iaşi), Marian Timofti (Somelier).
- 15 martie: Radu Zărnescu este invitat să participe la Congresul Federaţiei Asociaţiilor de Bucătari din Rusia alături de Gissur Gudmundsson (Preşedintele WACS), Viktor Beleaev (Preşedintele Federaţiei Ruse), Patrick Terrien din Franţa (Membru al Academiei Culinare Franceze, Coordonator de proiect în cadrul şcolii Cordon Bleu Paris), John Sloane (Director Continental WACS pe Asia), Dragana Bosnic – Serbia (Office manager al Federaţiei Culinare din Serbia).
- 16 martie: ACEEA în calitate de invitată specială a Congresului a susţinut prin reprezentatul său dr. Iulia Drăguţ, lucrarea cu tema “PR şi Advertising pentru Asociaţiile Profesionale”. Aprecierile nu au întârziat să apară, tema fiind considerată de maxim interes atât pentru Asociaţiile Profesionale, cât şi pentru reprezentanţii Academiilor de specialitate. Exemplele oferite audienţei au fost reprezentate de contribuţia semnificativă adusă de brand-urile Mărgăritar şi Toneli în dezvoltarea proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Un moment de maxim interes l-a constituit difuzarea videoclipului de promovare a brand-ului Mărgăritar pe piaţa românească, acesta putând fi considerat un exemplu demn de urmat atât la nivel de marketing, cât şi la nivel de branding. Cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa de a afla mai multe despre cele prezentate, aspect care va trebui să se concretizeze într-o viitoare vizită în Rusia.
- 17 martie: echipa ACEEA participă în competiţia culinară şi câştigă o medalie de bronz
- 18 martie: Chef Mihai Câmpeanu participă în competiţie la individual şi câştigă o medalie de bronz. Din Juriu au făcut parte: Lyudmila V. Kozlovskaja (Decan al Russian International Academy for Turism), Tamara N. Sharova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Moscova), Sergey Rechkalov (Cel mai mare bucătar al Russiei, St. Petersburg) şi internaţionalii Patrick Terrien (Cordon Bleu Paris), Francesco Dima (Master Chef Italia).
În perioada 11-13 aprilie ACEEA este invitată să participe la competiţia Golden Balkan Chef organizată în Belgrad – Serbia la Hotel Inter-Continental. Delegaţia României a fost compusă din: dr. Iulia Drăguţ (Preşedintele ACEEA), Radu Zărnescu (Managerul Echipei), Maria Ştefan (Office Manager ACEEA), Maestrul Mărioara Vîrtop (Hotel Continental Timişoara), Maestrul Nicolae Guştere (Hotel Continental Timişoara), Chef Daniel Cheregi (Restaurant Casa Bunicii, Timişoara). România s-a confruntat cu multe echipe puternice din străinătate, mai ales cu echipele naţionale care au tradiţie în bucătăria internaţională: Serbia, Croaţia, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Slovenia, Muntenegru, Cipru, Italia, Austria. Finala a constat în proba de Black Box pe echipe naţionale. La sfârşitul concursului Trofeul Golden Balkan Chef a fost câştigat de echipa ACEEA-România. A fost primul mare succes pe plan internaţional al organizaţiei ACEEA! Eveniment istoric! Acesta este primul trofeu pe care o echipă românească îl câștigă într-o competiție internațională! România învinge toate echipele din concurs!
În 12 iunie ACEEA este invitată în Festivalul Vlăsiei de către Andrei Filip (Primarul comunei Moara Vlăsiei, judeţul Ilfov) să participe cu un Gastro Show. Echipa prezentă: Dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte ACEEA), Radu Zărnescu (Căpitan de echipă), Chef Tibi Kiss, Chef Bereki Emoke, Chef Cristian Păpuşoiu. Eveniment istoric! Primul eveniment culinar din județul Ilfov transmis în direct de o televiziune națională, Realitatea TV, primul record gastronomic internațional desfășurat în mediul rural, sprijinit de Primăria locală!
În perioada 24 - 26 iunie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Munteniei în Gastronomie – Shopping Center Jupiter City, Piteşti. Au participat 40 echipe din 8 ţări participante (România, Israel, Republica Moldova, Italia, Albania, Cipru, Serbia, Bulgaria), public estimat: 4.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Jupiter City. Parteneri principali: Familia Toneli, Vegeta, Agrisol şi fundaţia „Mereu Aproape”. Sponsori: Carrefour, Restaurantul Cornul Vânătorilor, Hotel Muntenia, Complex Hotelier Alcadibo, Dr. Oetker. Partener media principal: Radio ZU. Live Cooking Show: Chef Odeh Abu Elhawa (Israel), Master Chef Mărioara Vârtop (Timişoara), Master Chef Burc Tuncel (Hotel Sheraton Tirana Albania), Chef Peter Andonia (Israel), Chef Spiros Dimitriou (Cipru). Parada Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin Băluţă (Somelier). Preşedintele juriului a fost Maestrul Burc Tuncel (Albania), Vicepreşedinte Chef Ruven Harel (Israel).
Gastro Show Record Culinar Internaţional cu Odeh Abu Elhawa (Israel) şi echipa Taste of Peace (Israel): „Mâncare din Carne de Pasăre Gătită în spirit Muscelean” – 4.500 de porţii pentru publicul spectator.
În perioada 1 - 3 iulie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Banatului în Gastronomie – Stadionul Dan Păltinişanu din Timişoara. Au participat 38 echipe din 8 ţări participante (România, Israel, Republica Moldova, Franţa, Islanda, Serbia, Bulgaria, Italia), public estimat: 25.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara şi WACS. Co-organizator: Familia Toneli. Parteneri principali: Agrisol şi ANGR. Sponsori: Vegeta, Royal Balroom, Hotel Continental, Cramele Recaş, Pensiunea Zetas, Carm D’or, Fairy, Fundaţia „Mereu Aproape”, Coca-Cola. Partener media principal: Radio ZU. Live Cooking Show: Master Chef Mărioara Vârtop (Hotel Continental), Chef Odeh Abu Elhawa (Israel), Echipa Republicii Moldova, Chef Antonio Passarelli, scriitorul Cosmin Zidurean şi Gabriela Mariş, Echipa Taste of Peace (Israel), Chef Cristian Păpuşoiu (Piteşti), Uica Mihai (TVR Timişoara). Gastro Show Record Culinar Internaţional: „Cea Mai Mare Mâncare de Fasole cu Ciolan Afumat” cu Asociaţia Naţională de Gastronomie şi Maestrul Alexandru Nagy (director la Hotel Continental Timişoara). În ultima echipele şi invitaţii au fost în vizită la Cramele Recaş unde s-a prezentat vinul „Solo Quinta”, care a câştigat Marele Premiu al celei de-a XVII-a ediţii a Concursului “Vinalies Internationales”, desfăşurat la Paris, în perioada 25 februarie – 1 martie 2011. Parada Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin Băluţă (Somelier). Preşedintele Juriului a fost Gissur Gudmundsson (Preşedinte WACS). Eveniment istoric! A fost pentru prima dată în istoria României când un Preşedinte WACS a vizitat ţara noastră!
În perioada 21-30 august ACEEA participă în cadrul proiectului mondial „World Chefs Tour Against Hunger”, proiect împotriva foametei organizat în Africa de Sud: Johannesburg, Cape Town şi Nelspruit care se desfăşoară o dată la 10 ani. La invitaţia dr. Bill Gallagher – Preşedintele Asociaţiei din Africa de Sud, creatorul programului competiţional mondial pentru tinerii bucătari, ACEEA a răspuns cu participarea sa în proiect alături de încă 46 de state membre în WACS. Participarea României s-a concretizat prin ajutorul fizic şi financiar adus programelor pentru alimentaţia copiilor bolnavi de SIDA. În prima parte a şederii, echipa noastră a participat la o demonstraţie stradală de amploare organizată în cartierul Alexandra din Johannesburg alături de celălalte ţări. În următorele zile echipa noastră a vizitat cîteva centre şcolare în care sunt copii bolnavi de SIDA şi în care s-a gătit pentru ei. În ultima parte a proiectului, România a format echipă cu Islanda, Israel, Germania, Arabia Saudită, Mianmar, Emiratele Arabe Unite şi USA pentru a realiza demonstraţii culinare în diverse centre comercile, cazinouri şi hoteluri, unde preparatele gătite live au fost vândute la licitaţii pentru strângerea de fonduri.
În perioada 9 -11 septembrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center Cluj. Au participat 48 echipe din 8 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Ungaria, Suedia, Republica Moldova, Cipru, Serbia), public estimat: 95.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Polus Center, co-organizator a fost Zahăr Mărgăritar şi Familia Toneli. Sponsori: Vegeta, Infinity Trophy, Brantner Vereş SA, Motel Gilău, Careffour, Best Western Fusion Hotel, Spritz Cafe. Partener media principal: Magic Fm. Live Cooking Show: Master Chef Ruven Harel (Israel), Maestrul Ioan Fatol (Cluj - Restaurant Marco Polo), Spritz Cafe (Cluj), Lady Chef Cornelia Ghişoi (Zahăr Mărgăritar), Cristian Nica (Constanţa), Tiberiu Mocuţa (Cluj), Spyros Dimitriou (Cipru), Master Chef Antonio Passarelli (TVR 1), Chef Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Maestrul Uros Urosevic (Serbia – Hypermarket Metro Belgrad), Chef Ruven Harel (Israel), Chef Moshe Alkobi (Israel). Gastro Show Record Mondial „Stifado – 1.500 de porţii montate pe farfurii” cu Maestrul Tibi Kiss şi echipa Spritz Cafe. Invitaţi speciali: Spyros Dimitriou, Ruven Harel, Odeh Abu Elhawa, Jyrki Yli-Uotila, Uros Urosevic, Panayotis Hadijsmeou, Mimoza Balla, Victor Melian, Răzvan Cucui, Alexandru Nagy, Ioan Fatol, Irina Ignat, Uica Mihai, Cosmin Zidurean, Gabriela Mariş. Parada Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin Băluţă (Somelier). Preşedintele Juriului a fost Ruven Harel.
În luna septembrie ACEEA semnează un protocol de parteneriat cu organizaţia Israeli Chefs Association reprezentată de Preşedintele Leon Menahem.
În perioada 21 -23 octombrie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Bucureşti la Plazza România. Au participat 44 echipe din 17 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Ungaria, Suedia, Republica Moldova, Cipru, Serbia, Rusia, Pakistan, China, Singapore, Albania, Slovenia, Malta, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite), public estimat: 30.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA în parteneriat cu Plaza România, co-organizator a fost WACS. Sponsori: Familia Toneli, Agrisol, Infinity Trophy, Valencia, Salsa for You, Urban, Tefal, Protan, Alistar Security. Partener media principal: Radio ZU. Live Cooking Show: Actorul Justinian Radu (Restaurant Valencia Bucureşti), Chef Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Ambasada Republicii Pakistan de la Bucureşti, Chef Cristian Păpuşoiu (Piteşti – Urban Cuisine), Echipa Naţională de Bucătari a Albaniei, Ambasada Republicii Malaezia, Echipa Chinei, Mihai Câmpeanu (Hotel Unirea, Iaşi), Irina Hriapcă (Complex Hotelier Ciric, Iaşi), Chef Antonio Passarelli, Chef Horia Vârlan (Prima Tv), Chef Moshe Alkobi (Israel), Chef Hai Schwartz (Israel). Gastro Show:
- „Cel Mai Mare Szekey Gulaş” (varză cu carne) cu Chef Tibi Kiss, echipa Spritz Cafe (Cluj) şi echipa Infinity Trophy (Bucureşti) – 4.000 de porţii de mâncare;
- „Cel Mai Mare Ghiveci Măcelăresc” cu scriitorul Cosmin Zidurean şi Gabriela Mariş – 2.500 de porţii de mâncare;
- „Cea Mai Mare Ciorbă de Legume” cu Uica Mihai, Georgeta Mihai, echipa Culinar.ro.
Parada Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin Băluţă (Somelier). Preşedintele Juriului a fost Chef Ruven Harel (Israel), vicepreşedinte Elena Shramko (Rusia).
În perioada 1- 4 noiembrie ACEEA participă la Campionatul Internaţional din Republica Moldova, Chişinău – Moldexpo. În Campionat s-au înscris echipe din Republica Moldova, Rusia, Croația, Ucraina, regiunea Perm, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan, România, Suedia. România a fost reprezentată de echipa compusă din dr. Iulia Drăguţ (Preşedintele ACEEA), Radu Zărnescu (Coordonatorul echipei), Laura Stanomir (Office Manager A.C.E.E.A.), Chef Cristi Sora (Constanţa), Chef Călin Stan (Cluj), Chef Antonio Passarelli. Suedia a fost reprezentată de către echipa Asociației Culturale Euro Est Alternativ, compusă din Chef Tibor Kiss-Budai şi Chef Emoke Berecki. Echipa A.C.E.E.A. România s-a înscris la competiție atât în echipă, unde a participat la categoria Black Box şi a câștigat medalia de bronz, cât şi separat. Astfel, Chef Călin Stan a obținut următoarele distincții în cadrul categoriilor: „bucate din pasăre” – diplomă de merit, „bucate din ciuperci” – medalia de bronz, „bucate din pește” – medalia de bronz, „bucate moderne” – medalia de bronz, „bucate etnice” – medalia de argint, „bucate din paste” - medalia de bronz, „clătite” - medalia de argint, „desert de restaurant” – medalia de argint. Chef Cristi Sora a obținut medalia de bronz la „bucate din pasăre” și „bucate din ciuperci”, medalia de argint la „bucate din pește” și „bucate moderne” și medalia de aur la „bucate din paste”. Echipa A.C.E.E.A. Suedia a obținut bronz la secțiunea Juniori – „bucate vegetariene”, iar la secțiunea Seniori medalia de bronz la „bucate din pui”, „bucate etnice” şi „clătite”, iar la „bucate moderne” diploma de merit. La Black Box, cei doi membri ai echipei A.C.E.E.A. Suedia au câștigat medalia de argint. În total, echipa A.C.E.E.A. s-a întors acasă cu 10 medalii de bronz, 6 medalii de argint şi o medalie de aur!
În ziua de 2 noiembrie, a doua zi a Campionatului Gastronomic Internaţional, în timp ce în pavilionul Moldexpo se desfăşura competiția culinară, în afara acestuia a avut loc pregătirea, omologarea şi desigur, degustarea celei mai mari porții de ”Mămăligă cu cârnăciori”. La pregătirea acestui record au ajutat atât reprezentanții A.C.E.E.A. – Radu Zărnescu şi dr. Iulia Drăguţ – cât şi bucătarii din Republica Moldova, ce au pregătit cu seriozitate şi dăruire cea mai mare porţie de ”Mămăligă cu cârnăciori” gătită în Chişinău. Publicul prezent a putut degusta din delicioasa mâncare după ce recordul a fost omologat, numărul total de porții obținute fiind de 2 000. La eveniment au fost prezenţi atât sponsorii ce au susţinut acest demers, cât şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, precum Viceministrul Economiei, domnul Octavian Calmâc, Viktor Beleaev (Preşedintele Federaţiei de Bucătari din Rusia, Gisssur Gudmundsson (Preşedintele WACS), Ivan Buzolic (Asociaţia de Bucătari din Croaţia), Asociaţia Bucătarilor din Uzbekistan, reprezentanţi ai asociaţiei din Republica Autonomă Komi (Rusia). Demersul a reprezentat un succes de care organizatorii evenimentului s-au arătat foarte încântaţi, aceştia dorindu-şi să repete experienţa cu ocazia următorului campionat culinar.
2012
În perioada 3 – 15 ianuarie, membrii ACEEA efectuează o vizită de lucru în Israel la invitaţia lui Ruven Harel (Preşedintele de Onoare al Israeli Chefs Association) şi Chef Odeh Abu Elhawa (Hotel Seven Arches Ierusalim). Au fost vizitate mai multe bucătării şi unităţi turistice din Israel: Hotel Sheraton (Tel Aviv) la invitaţia Maestrului Charlie Fadida, Şcoala de Gastronomie şi Industrie Ospitalieră „Dan Gourmet” din Haifa la invitaţia lui Chef Eitan Kisler, Hotel Ramada (Netanya) la invitaţia Preşedintelui Leon Menahem, Centrul de Nunţi şi Evenimente din Beer Sheva la invitaţia lui Chef Itzik Haliva, Hotel Continental din Bethlehem la invitaţia lui Chef Elias Bassous, examenul de „Bucătar Şef” organizat în Jaffa (Tel Aviv) la invitaţia lui Chef Moshe Alkobi, mai multe restaurante din Nazaret la invitaţia lui Leon Menahem, mai multe restaurante din Jericho la invitaţia lui Chef Odeh Abu Elhawa şi 2 ferme de vaci de lapte la invitaţia lui Chef Ruven Harel.
În perioada 15-16 martie, ACEEA organizează cursuri de specilizare pentru bucătarii profesionişti în cadrul departamentului „ACEEA Culinary Trainings”. Cursurile au fost găzduite de către Hotel Unirea din Iaşi. În prima zi de curs s-au predat cursuri de specializare pentru bucătărie orientală de către Chef Odeh Abu Elhawa (profesor la Institutul Notre Dame din Ierusalim), la cursuri s-au înscris 25 de bucătari din România. În a doua zi s-au predat cursuri de specializare pentru bucătărie germană de către Thomas A. Gugler (Director Continental WACS, antrenorul echipei de juniori a Germaniei, membru marcant al Verband der Köche Deutschlands EV), la cursuri s-au înscris 27 de bucătari din România şi Republica Moldova.
În perioada 17-18 martie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei în Gastronomie oferită de zahăr Mărgăritar – Iaşi, Piaţa Unirii şi Hotel Unirea. Au participat 50 echipe din 14 ţări participante (România, Finlanda, Israel, Republica Moldova, Rusia, Italia, Germania, Arabia Saudită, Ungaria, Suedia, Cipru, Serbia, Albania, Malta), public estimat: 10.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA şi Zahăr Mărgăritar în parteneriat cu Primăria Iaşi şi Hotel Unirea, Sponsori: Restaurantul Panoramic 13, Restaurantul Cavalerul Medieval, Grand Hotel Traian, Complex Turistic Ciric, Cotnari SA, Restaurant La Castel. Partener media principal: CITV. Live Cooking Show: Master Chef Cornelia Ghişoi (Hotel Aro Palace Braşov – deserturi cu Zahăr Mărgăritar), Chef Mihai Câmpeanu (Hotel Unirea Iaşi), Chef Gigi Fedeleş (Restaurant Cavalerul Medieval, Iaşi), Chef Tibi Kiss (Suedia), Răzvan Cucui şi Dan Petre (Bucătăria pentru Toţi). ACEEA lansează proiectele „Restaurantul Naţiunilor” şi Simfonia Ceaunelor”. Ambele proiecte se adresau publicului spectator şi au fost susţinute de: Uica Mihai, Chef Iulian Szasz, Chef Marian Moscaliuc, Chef Tiberiu Mocuţa, Echipa Naţională Rusiei, Echipa Republicii Moldova, Cristian Nica, Chef Niculae Nicolae, Chef Cristian Păpuşoiu, Chef Gigi Fedeleş, Chef Marian Moscaliuc Junior, Chef Mihaly Sigety (Ungaria). Parada Somelierilor a fost asigurată de către Sergiu Nedelea (Somelier), Cornelia Toma (Profesor), Marian Timofti (Somelier), Bogdan Dumitrescu (Somelier), Cristian Grigore (Somelier), Cătălin Băluţă (Somelier). Lady Chef Cornelia Ghişoi împreună cu Zahăr Mărgăritar au susţinut mai multe cursuri pentru gospodine privind gătirea deserturilor de casă. Zahăr Mărgăritar împreună cu ACEEA au organizat două competiţii pentru bucătarii amatori: 1.Concursul „Peştişorul de Aur” (concurs de reţete cu specific pescăresc), 2.Concursul „Gospodina de Aur” (concurs de preparate conservate natural). Preşedintele Juriului a fost Chef Leon Menahem (Israel, Preşedintele Israeli Chefs Association), vicepreşedinte Chef Guido Debono (Malta, Preşedintele Asociaţiei Cuinare din Malta).
În perioada 28 martie – 1 aprilie ACEEA participă în competiţia Pearl of the Sea (Biser Mora), Insula Brac din Croaţia. În cadrul competiţiei s-au înscris peste 18 ţări, echipe de juniori şi echipe de seniori, din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu. Regulamentul concursului a prevăzut categorii de preparate realizate la cald, prezentare la rece şi probă tip black box la cald pentru titlul ”Pearl of the Sea”. Echipa României s-a înscris la toate categoriile obţinând mai multe distincţii: 1 medalie de aur la categoria Fish Cold Dish, 3 medalii de argint la categoriile etnic şi preparate din pui, 9 medalii din bronz la categoriile vegetarian, paste, etnic, pui. Partea interesantă a competiţiei a fost faptul că numărul de bucătari juniori a fost egal cu cel al bucătarilor seniori, iar la finalul concursului s-au pozat toate preparatele realizate de juniori, s-au expus pe un ecran şi au fost dezbătute constructiv de către mai mulţi profesori împreună cu concurenţii tineri.
Echipa României a deschis şi seria de demonstraţii gastronomice tradiţionale cuprinse în programul evenimentului. La demonstraţie au participat toţi membrii delegaţiei române realizând un meniu complet tradiţional românesc pentru 50 de persoane. La degustări au fost invitaţi reprezentanţi din mai multe state: Arabia Saudită, Rusia, Polonia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Grecia, Macedonia, Muntenegru…etc. Meniul a cuprins ciorbă rădăuţeană, prepeliţe umplute, mămăligă cu leurdă şi clătite bănăţene. Preparatele au fost asociate cu vinuri de Cotnari. Dintre toate spectacolele oferite străinilor s-au distins cele ale României, Serbiei, Poloniei şi Macedoniei. Echipa ACEEA: Dr. Iulia Drăguţ (Preşedintele A.C.E.E.A.), Radu Zărnescu (Coordonatorul delegaţiei, Secretar General A.C.E.E.A.), Gabriela Galben (Purtător de cuvânt al delegaţiei, Director de Marketing la Hotel Unirea Iaşi), Gigi Fedeleş (Concurent, Executive Chef la Restaurantul Cavalerul Medieval din Iaşi), Bogdan Lupu (Concurent, Chef la Restaurantul Cavalerul Medieval din Iaşi), Mihai Câmpeanu (Concurent, Directorul Restaurantului Panoramic din Hotel Unirea Iaşi), Paul Corban (Concurent, Executive Chef al Restaurantului Panoramic din Hotel Unirea Iaşi), Remus Tomici (Concurent, Executive Chef, Resturant Casa Del Sole din Timişoara).
În perioada 20 - 25 aprilie ACEEA este invitată de către Viktor Beleaev (Preşedintele Federaţiei de Bucătari din Rusia) să participe cu 2 membri în juriul concursului „Campionatul Culinar al Moscovei” în Rusia. La eveniment au participat Dr. Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu. Din echipa de jurizare au mai făcut parte: Lyudmila V. Kozlovskaja (Decan al Russian International Academy for Turism), Tamara N. Sharova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Moscova), Sergey Rechkalov (Cel mai mare bucătar al Russiei, St. Petersburg), Yana Raznikova (Maestru Cofetar din Ecaterinburg, organizatorul competiţiei Euro-Asia).
În perioada 25 mai – 1 aprilie ACEEA este invitată de către Akbar Umarov (Preşedintele Asociaţiei de Gastronomie din Unzbekistan) să participe la „Congresul Industriei de Ospitalitate din Uzbekistan” organizat în capitala Tashkent. La Congres au mai participat şi reprezentanţii Rusiei. În cele 5 zile s-au efectuat vizitate la mai multe centre de învăţământ şi formare profesională din industria gastro-hotel, toate recent înfiinţate de către statul uzbek. În ultima zi s-a vizitat pescăria cu păstrăvi aurii unde Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, obişnuieşte să mănânce în delegaţiile sale la Tashkent. La finalul şederii, reprezentanţii ACEEA şi Preşedintele Akbar Umarov au semnat un protocol de parteneriat între organizaţii pe termen lung.
În perioada 1 – 5 mai ACEEA reprezintă România prin participarea la Congresul Mondial WACS organizat în Coreea de Sud la Daejeon. La eveniment au mai participat 73 de organizaţii din diferite state membre. În cadrul şedinţelor Preşedintele Gissur Gudmundsson a fost reales în funcţie pentru o perioadă de încă 4 ani. ACEEA a purtat discuţii cu Board-ul proiectului „Chefs Without Borders” privind implicarea comună în diverse proiecte internaţionale de interes mondial. ACEEA a fost recunoscută ca fiind una din cele mai active organizaţii pe plan internaţional din ultimii 4 ani. În a doua zi WACS împreună cu Organizaţia Naţională de Gastronomie din Coreea au pregătit un Record Mondial – 2.024 de bucătari prezenţi într-o tribună. Recordul a fost certificat de către „Guinness Book of Records” în direct. La proiect a participat şi ACEEA prin dr. Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu.
În perioada 28 mai – 1 iunie ACEEA a participat în competiţia Euro-Asia organizată la Ecaterinburg, Rusia. În cadrul competiţiei s-au înscris peste 16 ţări, numai echipe de seniori, din Europa şi Asia. Regulamentul concursului a prevăzut categorii de preparate realizate la cald (proba pe echipe) şi prezentare la rece (probă la individual). Echipa României s-a înscris la toate categoriile obţinând mai multe distincţii: 1 medalie de aur la echipă şi 2 medalii de aur, 1 medalie de argint la individual. ACEEA mulţumeşte partenerului Zahăr Mărgăritar pentru sprijinul acordat în oferirea premiului în cadrul competiţiei Cupa Moldovei 2012, respectiv susţinerea echipei Naţionale a României la competiţia Euro-Asia din Rusia. Conform regulamentului din cadrul etapei de la Iaşi, câştigătorii Cupei Moldovei, respectiv echipa Restaurant La Castel din Iaşi, a primit ca şi premiu mare, din partea ACEEA şi Mărgăritar, participarea la o competiţie internaţională din străinătate. În urma participării la Euro-Asia, bucătarii de la Restaurant La Castel au demonstrat că sunt bine pregătiţi să reprezinte România la orice manifestare culinară mondială! Din delegaţia României au facut parte următorii membrii:
Dr. Iulia Drăguţ (Preşedintele A.C.E.E.A.), Dana Buzilă (Purtător de cuvânt al echipei Naţionale a României, Director de Marketing al Hotelului- Restaurant La Castel din Iaşi), Executive Chef Adrian Lucian Şipoteanu (Concurent, Executive Chef la Restaurantul La Castel din Iaşi), Chef Spitelnicu Corneliu (Concurent, Chef la Restaurantul La Castel din Iaşi), Chef Zamfir Cristian Neculai (Concurent, Chef la restaurantul La Castel din Iaşi).
În ziua de 1 iunie ACEEA a participat la evenimentul „Summer Fair” organizat de Cambridge School din Bucureşti. Tematica evenimentului a fost bucătăria tradiţională – prezentări la rece şi cald. Membrii ACEEA au prezentat o parte din bucătăria românească în faţa celorlalte echipe, a elevilor şi a părinţilor prezenţi. Au mai participat echipele ambasadelor din India, Arabia Saudită, Turcia, Kazahstan, Pakistan, Egipt, Peru. ACEEA a fost catalogată de către profesorii şcolii ca cea mai bine pregătită echipă care a participat şi gătit la festival. Meniul a fost compus din: platouri cu preparate trediţionale reci, pâine de casă şi diverse produse de panificaţie, mititei din carne de oaie şi vită, sarmale cu mămăligă şi smântână de casă, sarmele de post, diverse fripturi în spirit românesc şi câteva sortimente de deserturi (plăcinte, cozonaci, îngheţată de casă…etc).
În ziua de 17 iunie ACEEA participă la „Festivalul Vlăsiei” organizat în comuna Moara Vlăsiei de către Primarul Andrei Filip şi Consiliul Local. După recordul realizat la Moara Vlăsiei în 2011, Primărul comunei Moara Vlăsiei şi ACEEA au revenit cu un nou moment „Gastro Show” în programul evenimentului din anul 2012, pentru publicul spectator. Participanţii au avut ocazia să asiste la pregătirea celei mai mari tochituri româneşti, realizată într-un ceaun de 2000 litri, preparat tradiţional asortat cu mămăligă. Reţeta preparatului: carne de porc 220 kg, 50 kg ardei gras, 40 kg ceapă, 40 kg morcovi, 20 kg roşii, 10 kg pătrunjel, 5 kg slănină afumată, 1 kg usturoi, 10 L ulei, 20 legături pătrunjel verde, 2 kg sare, 2 kg piper, 2 kg boia dulce, 1 kg chimen, 1 kg zahăr, 500 g foi de dafin, 800 kg mămăligă. Echipa ACEEA a fost compusă din: Radu Zărnescu, Tibi Kiss, Emoke Bereki, Marcel Iorga, Uica Mihai, Georgeta mihai, Nicolae Niculaie, Pop Gabriel.
În ziua de 29 iunie Departamentul ACEEA Center of Culinary Trainings împreună cu Centrul Cultural Judeţean Arad organizează cursuri profesionale de deserturi şi preparate din panificaţie la Arad. Cursurile au fost oferite de Maestrul Iana Raznikova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Ecaterinburg Rusia) şi avut loc la Hotel Central din Arad, s-au înscris 35 de bucătari profesionişti din regiunile Banat şi Crişana.
În perioada 30 iunie – 1 iulie se organizează Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Aradului în Gastronomie oferită de Consiliul Judeţean Arad – Arad, Expo-Arad. Au participat 55 echipe din 13 ţări participante (România, Islanda, Israel, Rusia, Italia, Germania, Arabia Saudită, Ungaria, Suedia, Cipru, Serbia, Franţa, Finlanda), public estimat: 28.000 de persoane. Evenimentul a fost organizat de către ACEEA, Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad. Ca şi la celelalte ediţii, organizatorii au invitat, pe lângă specialiştii culinari din România şi maeştri bucătari recunoscuţi la nivel internaţional. Printre invitaţi se numără următorii: Thomas Gugler (Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Arabia Saudită, antrenorul echipei olimpice de juniori din Germania), Reuven Harel (Preşedintele de Onoare al Asociaţiei Bucătarilor din Israel), Jyrki Yli-Uotila (Preşedintele Eurotoques Finlanda), Panayotis Hadijsmeou (Preşedinte Euro Toques Cipru), Alexandru Nagy, Spyros Dimitriou (Asociaţia Bucătarilor din Serbia), Uros Urosevic (Vicepreşedintele Federaţiei de Bucătari din Serbia), Dragan Unic (Vicepreşedintele Asociaţiei de Bucătari din Suedia, Managerul echipei de Seniori a Suediei), Ragnar Fridriksson (Office Manager W.A.C.S.), Aruna Shantha (Maestru în Arta Culinară din Dubai), Abu Odeh Elhawa (Profesor la Colegiul Notre Dame din Ierusalim, specialist în bucătărie orientală), Iana Rhznikova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Ecaterinburg – Rusia), Leon Menahem (Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Israel) şi mulţi alţii. Invitatul special al evenimentului a fost Gissur Gudmundsson (Islanda), Preşedintele World Association of Chefs Societies!
În prima zi a competiţiei, respectiv ziua Preparatelor Culinare Reci (sâmbătă, 30 iunie), organizatorii au prezentat proiectul Simfonia Ceaunelor. Proiectul s-a adresat publicului spectator prezent la eveniment. S-au pregătit 10 ceaune pentru cele 10 echipe de show. În fiecare ceaun s-a gătit un preparat specific unei ţări, iar bucătarii au prezentat verbal în repetate rânduri reţeta pentru public. Alături de bucătari, actorul Justinian Radu a animat atmosfera în care aceştia au prestat.
În a doua zi a evenimentului, respectiv ziua clasei Gătit în Aer Liber (duminică, 1 iulie), Maestrul Tibi Kiss a realizat un nou record Gastro Show: „Cea Mai Mare Tocană Arădeană din Carne de Porc”, iar Uica Mihai a realizat Gastro Show-ul: „Sandwich-ul Etniilor” care a avut o lungime de 100 de metri liniari, câte 10 metri pentru fiecare etnie prezentă: români, evrei, maghiari, cehi, romi, sârbi, bulgari, ucraineni, sloveni şi germani. Preşedintele Juriului a fost Gissur Gudmundsson (preşedintele WACS), vicepreşedinte a fost Dragan Unic (Suedia).
În perioada 3 - 10 iulie Departamentul ACEEA Center of Culinary Trainings coordonat de dipl. eng. Liliana Homocea împreună cu Grand Hotel Traian din Iaşi au organizat cursurile: „Management Hotelier” şi „Bucătărie Internaţională” cu Maestrul Spiros Dimitriou din Cipru şi Vladana Dimitriou din Serbia. La cursuri au participat 20 de bucătari profesioniști de la Grand Hotel Traian, Hotel Best Western Gura Humorului şi Hotel Best Western Botoşani.
În perioada 18 – 21 iulie ACEEA a fost invitată în Israel de către Chef Moshe Alkobi cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate în industria ospitalieră. Membrii organizaţiei noastre au vizitat mai multe hoteluri (Hotel King Solomon Palace, Hotel Hilton, etc) şi bucătării din staţiunea Eilat la invitaţia Maestrului Michel Benchetrit (cel mai renumit Master Chef din industria culinară a turismului israelian).
În perioada 26 – 27 iulie ACEEA organizează primele antrenamente practice cu Echipa Militară de Bucătari a României ce urmează să participe la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Erfurt (Germania) în luna octombrie 2012. Echipa a fost formată din următorii membri: Radu Zărnescu (Team Manager), Master Chef Gabriel Sabadiş (Căpitan), Chef Marian Misirgic (concurent), Master Chef Mărioara Vârtop (concurent), Chef Remus Tomici (concurent). Antrenamentele au fost realizate la Restaurantul Salon Marem din Arad.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu